TaDuc

Biografie

Olivier TaDuc is een Fransman van Vietnamese afkomst - vandaar de hoofdletter in het midden van zijn achternaam - die op 5 maart 1962 wordt geboren te Perreux-sur-Marne.

Hij begint aan een studie medicijnen, maar slaat af naar de kunstacademie. Hij ontmoet Dieter, die een paar complete verhalen voor hem schrijft voor het blad TRIOLO (La Forêt de Nouhaud, vanaf 1986). Het Syndicat des Eaux de France bestelt een reclamewerkje bij hem (La Légende du porteur d'eau, 1987). Daarna betrekt hij een atelier samen met Thierry Robin en Pierre-Yves Gabrion.

Op scenario van Dieter begint hij voor Glénat een historische saga in het verlengde van die van Mandrin: Sark (L'Entaille, in 1990, en Camisards, in 1991). Daarna zien we hem terug bij Delcourt, waar hij Siméoni opvolgt voor de laatste drie delen van Voyages de Takuan, geschreven door Serge le Tendre: De stem van de beer (1994), De zwarte bron (1995) en De moeder van alle pijn (1996).

Le Tendre is nogal gecharmeerd van de kunstenaar, die een album per jaar maakt en een steeds oorspronkelijker stijl krijgt, en stelt hem voor samen een reeks te maken met een thema dat hem dierbaar is. TaDuc wil graag zijn twee favoriete onderwerpen combineren: de western en de oosterse vechtkunst — en zo komen ze op een Chinees personage dat deelneemt aan de verovering van het Amerikaanse Westen. Dat biedt hun de gelegenheid een niet altijd even verheffend kijkje achter de schermen te geven.

Naarmate Le Tendre zich meer documenteert over de Chinese immigratie in Californië, wordt hij enthousiaster: het is een veelzijdig onderwerp met tal van weinig belichte dramatische elementen. En zo ziet de eerste Chinaman in 1997 het licht bij Les Humanoïdes Associés. In de futuristische catalogus van deze uitgever gaat deze opmerkelijke historische reconstructie echter enigszins verloren en met de vijfde titel gaat de reeks dan ook over naar Dupuis, die ook de vier eerste delen en de (hopelijk talrijke) latere delen met vaste regelmaat zal uitbrengen.

TaDuc heeft een stijl weten te smeden die hem rangschikt onder de grootmeesters van het genre: Jijé, Giraud, Hermann. Hij biedt ons een nieuw visie op het Wilde Westen, waarin we de dagelijkse strijd zien van de nederigste figuranten van de legende.