Stassen © P. Pinchart

Biografie

Jean-Philippe Stassen (Luik, 14 maart 1966) is weliswaar verliefd op zijn goeie ouwe Cité Ardente, maar ook een verstokt reiziger.

Aangetrokken door de zon en de mensen van Afrika, reist hij naar Algerije, Senegal en Burkina Faso. Tijdens omzwervingen door Marokko strandt hij in een bar die wordt gedreven door een oude man, die blijkbaar van zijn herinneringen leeft.

Terug in Luik, met een boek vol schetsen, vertelt hij zijn vaste compagnon Denis Lapière wat hij heeft beleefd en gevoeld. Op basis daarvan schrijft de scenarist het verhaal van Célestin en Leila. Na "Bahamas" en "Bullwhite" (bij Albin Michel in 1988 en 1989), wordt "Brieven uit de bar" de derde vrucht van hun samenwerking, die ditmaal onderdak vindt in Vrije Vlucht (1992).

Het tweeluik verwerft talrijke prijzen: Prix "Canard" op het Festival van Sierre, Beste Buitenlandse Album op het Festival van Breda, Beste Franstalige Album in Durbuy, Prix BD van de "Vingt-quatre heures du livre'in Le Mans, "Alph'Art Coup de Coeur" en Prix de la presse ("Bloody Mary") in de Salon van Angoulême. Een integrale editie ervan verschijnt in 1999.

In 1996 keert Stassen in Vrije Vlucht terug met "Luis de Portugees", een even roerende als menselijke tragedie, die zich grotendeels afspeelt in Luik. Voor het eerst schrijft hij ook zelf het scenario. In plaats van rechtstreeks de troef van het uitheemse uit te spelen, vertelt hij liever over de voorsteden die hij goed kent, via een boeiende reeks van personages van vreemde herkomst. Geliefden, dieven en verslaafden - ze worden alle met gevoel, liefde en humor getekend.

Jean-Philippe Stassen blaast de kroniekkunst in het beeldverhaal nieuw leven in, laat zijn kleuren exploderen en toont zich een uitnemend verteller. De bevestiging hiervan komt in 1999 met "Therese", waarin de hoofdpersoon terugkeert naar haar Afrikaanse roots, alvorens op haar eigen manier verslag te doen van de genocide in Rwanda, die haar diep heeft getekend (in het magnifieke "Deogratias", verschenen in Vrije Vlucht). Hij completeert dit met reisaantekeningen en portretten in "Pawa", verschenen bij Delcourt.

Zijn oeuvre slaat een brug tussen twee continenten en verbeeldt op een eigentijdse, warme manier de problemen van de immigratie.