Rivière © J.-J. Procureur

Biografie

François Rivière, geboren op 23 april 1949 in Saintes, betreedt de wereld van het beeldverhaal met kritische studies in SCHTROUMPF en LES CAHIERS DE LA BANDE DESSINÉE en behaalt zijn eerste graad als Kuifjekenner met zijn monografie over "L'école d'Hergé" (Glénat, 1976). Vervolgens gaat hij scenario's schrijven voor Jean-Claude Floc'h (Francis Albany, PILOTE, 1977).

Op dit gebied heeft hij veel geproduceerd, al werd zijn productie geremd door een aanzienlijke carrière als romanschrijver en essayist met een sterke belangstelling voor de oude volksliteratuur. Tussen de romans (van Fabrique, Le Seuil, 1977, tot zijn serie onderzoeken van het literaire-agentenduo Monette Odot en Charles Purtey bij La Librairie des Champs-Elysées, zijn recente trilogie Blasphème bij dezelfde uitgever of zijn detectiveserie voor de jeugd met Jonathan Cap in de hoofdrol, bij Nathan) en biografieën (Agatha Christie bij Le Seuil in 1981, J.M. Barrie, Enid Blyton, Frédéric Dard, etc.) door, beleeft François Rivière op het tweede plan een carrière als amateurscenarist wiens werk dikwijls uitblinkt door literaire kwaliteit.
Zijn populairste serie is ongetwijfeld die van de avonturen van "Victor Sackville" (bij Lombard sinds 1986), die hij samen met Gabrielle Borile schrijft voor tekenaar Francis Carin.

Met José-Louis Bocquet bedenkt hij drie onderzoeken voor "De P.I. van Hollywood" van Philippe Berthet, die inmiddels in een integrale uitgave zijn verschenen (Dupuis, 1999) en waarin de grote jaren van het Mekka van de cinema aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog herleven. Eveneens met José-Louis Bocquet zal hij De 38ste Breedtegraad schrijven voor Jean-François Biard (Albin Michel, 1988) en in zijn eentje maakt hij het scenario voor Posthume onthullingen voor Andréas (Bédérama, 1980, heruitgegeven door Delcourt in 1991).

Op het gebied van de stripbewerkingen voor de serie "BDétectives" van Uitgeverij Lefrancq koos hij Vader Brown van Chesterton, geïllustreerd door Yves Urbain (1991), en de personages van Agatha Christie, in beeld gebracht door Jean-François Miniac en Frank Leclercq.

Met Floc'h heeft hij zijn meest persoonlijke thema's in klare lijn kunnen uitdrukken: Blitz (1983), Underground (1996), en Meurtre en miniature (1994). Een verbluffende nostalgische, anglofiele atmosfeer vol verwijzingen.