Loutte

Biografie

Eric Loutte, op 11 september 1961 geboren in Charleroi, was al van jongs af bezig met tekenen en verhalen vertellen. Al vroeg richt hij zich op de beeldende kunst, waarna hij zijn opleiding voltooid door de lessen van Vittorio Leonardo te volgen aan de stripafdeling van de kunstacademie in zijn geboortestad. Hoewel hij vastbesloten is om striptekenaar te worden, stelt hij zijn tekentalent aanvankelijk in dienst van een reclamebureau. Hij beschildert ook carrosserieën en verwerft op die manier een contract voor het project "Squalus", een vliegtuig dat wordt gebouwd in Gosselies, een randgemeente van Charleroi. Met een vader die parachutespringt en een piloot als peetoom kan het niet anders of ook hij wordt op zijn beurt enthousiast voor de luchtvaart.

In 1988 gaat Eric Loutte diverse uitgevers langs met een voorstel voor... een luchtvaartstrip! Uitgeverij Claude Lefrancq geeft hem een kans, niet als auteur maar als assistent van René Follet, die in die tijd de reeks "Edmund Bell" voor Lefrancq tekent. Loutte werkt ook mee aan de decors van "De Brokkenmakers" van Christian Denayer. In 1990 mag hij zijn eerste album tekenen, "Les Poisons de Mars", naar een boek van Isaac Asimov, op een scenario van Jacques Stoquart. De onverwachte dood van de beroemde science-fictionschrijver maakt echter een voortijdig einde aan deze veelbelovende samenwerking.

Wanneer Francis Bergèse in 1993 de reeks "Buck Danny" overneemt, is er geen opvolger voor de stripbewerkingen van de belevenissen van "Biggles", de door W.E. Johns bedachte R.A.F.-piloot en romanheld. Uitgever Claude Lefranq herinnert zich de luchtvaartenthousiast Eric Loutte. In 1994 publiceert Loutte samen met scenarist Michel Oleffe zijn eerste album in de reeks, dat wordt bekroond met de "Toekomstprijs" van de Belgische Kamer van Stripexperten. Daarna volgen er nog meer albums, die trouw aan de geest van W.E. Johns blijven en Loutte en Oleffe in 1999 een onderscheiding van de International Biggles Association in Amsterdam opleveren. Eric Loutte, door luchtvaartliefhebbers geroemd om de zorgvuldigheid van zijn werk, tekent ook voor het Franse tijdschrift "La Fana de l'Aviation" en illustreert de affiches van de luchtshows in Cerny-la-Ferté Alais.

"Vlucht naar de hel", een avontuur in twee delen door Eric Loutte op scenario van Michel Oleffe, is het eerste niet eerder verschenen album van de reeks "Biggles" dat bij Le Lombard verschijnt.