Gaudelette

Biografie

Michel Gaudelette, geboren op 26 februari 1959 in Parijs, is de zoon van een uitnemend realistisch tekenaar die, onder het pseudoniem André Joy, lange tijd de avonturen publiceerde van een jonge jockey (P'tit Joc) in VAILLANT en daarna tal van verhalen schreef voor LINE, COEURS-VAILLANTS, DJIN, LISETTE, etc.

Zo vader, zo zoon, maar in dit geval toch niet helemaal: zoonlief houdt meer van maffe humor en waanzinnige karikaturen.

Na zijn eindexamen tekenen bezoekt hij de Parijse kunstacademie en de école de Beaux-Arts, en maakt daarnaast zijn eigen fanzine: KOLOSSAL EKATOMB (1979).

Van 1983 tot 1990 werkt hij in de reclame, zonder al te veel animo, maar er moet ten slotte brood op tafel. Zijn loopbaan neemt een heel andere wending wanneer zijn eerste complete verhalen worden geplaatst in FLUIDE GLACIAL, waarvan hij al snel een steunpilaar zal worden. Op scenario's van Sauger verovert Radada de gemene tovenares het maandblad en verschijnt vanaf 1994 in album bij Audie.

Hij ontmoet Emmanuel Larcenet en samen maken zij Oncle Donald, een heel eigen kijk op het universum van de beroemde Disney-eenden.

Hij wordt zo vaak gevraagd de kantlijn van FLUIDE GLACIAL te vullen dat zijn zelfkarikatuur de ster wordt van een vermakelijk album over wat zich achter de schermen van het vak afspeelt (La Vie des Festivals, Fluide Glacial, 2000). Met zijn maat Larcenet is Gaudelette de meester van de moderne practical joke en zijn vrienden vechten erom door hem gekarikaturiseerd te worden.

Wanneer het dierenvolkje buiten het alledaagse treedt, inspireert dat hem tot een schijnbaar goedmoedige lijnvoering: het is nauwelijks verbazingwekkend dat hij nu, na al die escapades van pterosaurussen, hagedissen en wrattenzwijnen te hebben getekend, met medewerking van Larcenet voor de scenario's, het dagelijks leven is gaan beschrijven van de kostgangers van een dierentuin voor Dupuis, in