Frank © P. Pinchart

Biografie

Frank Pé, geboren op 15 juli 1956 te Elsene, volgt drie jaar beeldende kunst aan Saint-Luc in Brussel en maakt in 1973 zijn eerste "Vrij Vel" voor ROBBEDOES, om daarna een exotisch avonturenverhaal te beginnen, getiteld "Vincent Morres: Achter tralies", op scenario van Terence (Thierry Martens), de toenmalige hoofdredacteur.

Hij levert illustraties voor de rubriek "Nature-Jeunesse" en creëert het personage "Ragebol", om zijn eigen visie op dit gebied kracht te kunnen bijzetten. Deze dubbelganger van zijn schepper wordt al snel een volwaardige stripheld, eerst in afgeronde verhalen, daarna in grote poëtische of filosofische avonturen: "De droom van de walvis", "De beeldhouwers van het licht", "De nacht van de kat"...

Met zijn compagnon en vriend scenarist Bom, beschrijft Frank daarin de volwassenwording van deze jonge adolescent. Deze reeks heeft een dozijn prijzen en onderscheidingen gewonnen, waaronder die van de Alpages van Sierre (1985), de Grote Prijs van Grenoble (1989) en de Alph'Art van het publiek in Angoulème (1990).

In 1992 vervaardigt de CRDP van Potou-Charente een fors pedagogisch dossier over Ragebol, bestemd voor de Franse lyceïsten ter verlevendiging van de lessen natuurkunde, letteren en beeldende kunsten.

Daarnaast ontwikkelt Frank tussen 1981 en 1986 het personage van "De eland als stopstrip.

Voor Delcourt bedacht hij, samen met Franquin, Hausman en Cabanes, om er maar een paar te noemen, het boek "Entre Chats", opgedragen aan deze opgeruimde dieren, in 1989.

Frank heeft ook heel wat kalenders vervaardigd voor de FSC (Fédération des Scouts Catholiques de Belgique) en hij werkt geregeld mee aan de publicaties over de natuurgebieden en vogels van België (RNOB), en daarnaast ook met L'Espace Naturel régional van Nord Pas-de-Calais.

In 1993 zet hij de reeks "Matu" op voor de Japanse uitgever Kodansha. Als "freelancer" aangenomen door het Amerikaanse Warner, heeft hij ook research gedaan naar personages voor de tekenfilm "Excalibur, the magic sword".

Vanuit zijn hartstocht voor de natuur (hij heeft meer dan 50 soorten reptielen gefokt, waaronder 16 krokodillen, en hij bezit een botanische tuin) en voor de schilderkunst, bedenkt Frank, met scenarist Bonifay, de "Zoo"-trilogie voor de collectie Vrije Vlucht.

Hij reist ook graag (Verenigde Staten, Zaïre, Burundi, Japan) en verkent geregeld alle hoeken van de wereld van de cultuur en natuur.

Op verzoek van de gemeente Brussel realiseert hij in 1991 het ontwerp voor een grote muurschildering met Ragebol en zijn vriendin Catherine in het Plattesteen, vlakbij de Grote Markt, de eerste halte van wat inmiddels een hele stripmuurschilderingenroute is geworden waarop het kuierende publiek de grote helden van het Belgische beeldverhaal kan bewonderen.