Dufaux © D. Fouss

Biografie

Jean Dufaux (geboren op 7 juni 1949 te Ninove) volgt een filmopleiding aan het Institut des Arts de Diffusion in Brussel. Hij maakt zijn debuut als journalist bij CINÉ-PRESSE en oefent zijn pen in het schrijven van toneelstukken voor kinderen en korte verhalen voor diverse publicaties.

De strip trekt hem aan als een magneet. Na enkele pogingen als scenarist voor Bruno Di Sano en Xavier Musquera, wordt hem door Jean-Luc Vernal het lot toevertrouwd van "Pokervrouw", dat deze heeft bedacht voor Renaud bij KUIFJE. Duidelijk meer geïnspireerd door de scenario's voor volwassenen of adolescenten, zal Dufaux de carrière van zijn nieuwe compagnon, die tot dan toe "voor alle leeftijden" werkte, ombuigen via "Jessica Blandy", "De kinderen van de Salamander" en "Santiag", voor Novedi.

Jean Dufaux, meester van de spanning en de beelduitsneden, vaak geïnspireerd door literatuur en film, voorziet de talrijke tekenaars met wie hij samenwerkt van het ene gedurfde thema na het andere. Zo wordt hij de scenarist van Griffo ("Beatifica Blues", "Samba-Bugatti", "Sade" en de bestseller-saga "Giacomo C." vanaf 1987), Xavier Musquera ("Melly Brown"), Édouard Aidans ("Andreas de Florentijn"), Éric ("Les maîtres de la brume"), Eddy Paape ("Les Jardins de la peur"), Eric Joris ("Chelsy"), Jean-François Charles ("Fox"), Marc Malès ("Dood van een luipaard"), Viviane Nicaise ("Maanbloed"), Grzegorz Roszinsky ("De klaagzang van de verloren gewesten"), Martin Jamar ("De rovers van de keizerrijken"), Hughes Labiana ("Dixie Road"), Philippe Delaby ("Murena"), Enrico Marini ("De Aasgieren"), etc.

Een schitterende erelijst voor een verteller die altijd op zoek is naar nieuw talent om zijn persoonlijke universums in beeld te brengen, waarin ingewikkelde psychologische constructies meestal tot een drama leiden. Geen enkele ambiance lijkt buiten zijn bereik te liggen en hij lijkt evenzeer op zijn gemak in de fantasy als in de thriller noir, het geschiedverhaal of het eigentijdse avontuur.

In de marge van het succes van "Jessica Blandy" in de collectie Spotlight, heeft hij voor de collectie Vrije Vlucht en een Griffo in topvorm, een satanische variant bedacht op de lieve "Alice" van Lewis Carrol: "Mister Black", een fantastisch verhaal met talrijke verrassende personages.