Dodier ©Chloé_Vollmer_Lo

Biografie

Alain Dodier werd op 2 mei 1955 geboren te Duinkerken en hij heeft geen enkele herinnering die niet gekleurd is door het beeldverhaal. Toen hij nog heel klein was, oefende hij zich al in het natekenen van de personages uit het JOURNAL DE MICKEY. Daarna mag hij lid worden van de bibliotheek en verslindt daar hele dagen de ene strip na de andere. Zijn beste vriendjes heten Guust Flater of Lucky Luke.

Al snel moet alles wijken voor zijn passie. Zes maanden voor het eindexamen verlaat hij het lyceum en gebruikt de paar weken die hem scheiden van het examen om als een razende te tekenen! Zijn diploma zal hij niet halen, maar stripauteur wordt hij wel.

Zijn eerste platen verschijnen in het fanzine FALATOFF in 1973, daarna in "Vrij Vel" van ROBBEDOES. Om in zijn onderhoud te voorzien wordt hij hulppostbode: daarvoor moet hij weliswaar vroeg op, maar hij houdt daardoor meer tijd over om te tekenen.

In PISTIL, een milieutijdschrift, debuteert hij als beroeps met dierengrappen ("Marty et Titine") en een detectiveserie ("Janotus, agent spécial").

Uit zijn samenwerking met Makyo - bijna een buurman - spruiten twee reeksen voort: het fantastische "Gully" en, in een realistischer toonzetting, "Jerome K. Jerome Bloks" in 1982. Serge Le Tendre voegt zich bij hen om de eerste avonturen van de laatste te vertellen.

Als hij het universum van Jerome eenmaal goed in de vingers heeft, wordt hij tekenaar-schrijver van een reeks waarvan de hoofdpersoon steeds meer op zijn geestelijke vader begint te lijken. Ze maken elke dag hun wandeling op hetzelfde strand in Malo-les-Bains! Dodier is een bewonderaar van Humphrey Bogart en Robert Mitchum en Jerome is dus privé-detective van beroep.

Weggedoken in een oude regenjas, het hoofd bedekt met de onontbeerlijke vilthoed, probeert hij zo goed en zo kwaad als het gaat redelijk verwarrende mysteries op te lossen. Deze liefhebber van koffie met melk en boterhammen met boter rijdt rond op een solex en lijdt aan een zeldzame verstrooidheid: hij doet dus maar heel in de verte aan zijn illustere voorgangers denken.

Gelukkig houdt Babette, zijn verloofde, hem in de gaten. Dit energieke jonge meisje is de beschermengel van de dromerige Jerome. In tegenstelling tot de "Supermen" van het onderzoekswerk, hanteert Jerome K. Jerome Bloks een milde humor en zoekt hij alleen maar rust: heb je ooit zo'n privé-detective meegemaakt?