Dany © Patricia Mathieu

Biografie

Dany, die op 28 januari 1943 geboren is, heeft er altijd van gedroomd om striptekenaar te worden. Die droom begon werkelijkheid te worden toen hij in 1984 afstudeerde aan de afdeling grafische vormgeving van de Ecole supérieure des Beaux-Arts in Luik.

In 1966 vroeg Mittéï ("Ton en Tinneke", "3 L"), die dringend om een assistent verlegen zat, of Dany bij hem in dienst wilde komen. Die bedacht zich geen moment en nam het aanbod aan.Maar een jaar later moest hij deze samenwerking afbreken omdat hij zijn militaire dienstplicht moest vervullen -het bleek geen al te inspannende bezigheid. Daarna kon Dany zich volledig wijden aan zijn liefde voor het stripverhaal : hij maakte illustraties en tekende korte historische verhalen voor het weekblad "Kuifje".

Nadat hij was afgezwaaid ging de jonge tekenaar in Brussel wonen en werkte op de studio van Greg aan meerdere series.

In 1968 bedacht hij, gestimuleerd door Greg, een droomwereld waarin verbeelding, humor en poëzie de boventoon voerden : de wereld van "Roze Bottel". Het resultaat was een reeks van elf albums, die bij Le Lombard verschenen.

Er volgden nog meer opmerkelijke strips. Opnieuw met Greg werkte Dany aan de avonturen van "Jo Nuage en Kay McCloud", een serie waarin teams van superagenten en hun avonturen op de hak werden genomen. Als opvolger van Hermann en ook weer met Greg als scenarist tekende hij voor Lombard verder nog twee albums van "Bernard Prince".

Op teksten van Jean Van Hamme ("Thorgal", "XIII", "Largo Winch") bracht Dany de belevenissen van "Joker" in beeld, een reeks waarin humor en actie onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. In een volstrekt afwijkende, realistische stijl en op een scenario van dezelfde Jean Van Hamme tekende hij een strip met een opvallend strak vertelritme, een "Avontuur zonder Helden". Onlangs werd het in de reeks "Getekend" van Le Lombard herdrukt en een vervolg, dat de titel "20 Jaar later" krijgt, staat voor eind 1996 op het programma.

Voor uitgeverij De Boemerang/Torpedo maakte Dany bovendien nog drie albums met pikante grappen, die verschenen in de serie "Rooie oortjes".

Dany werkt aan een nieuwe avonturenreeks waarin de vrijheid vooropstaat en die zich afspeelt op de tumultueuze vlakken van Midden-Afrika. "Equator", zoals de titel luidt, telt al twee albums : "Caro" en "Katale" (verschenen bij Arboris).