Berthet © Benoît Feron

Biografie

Philippe Berthet, geboren op 22 september 1956 in Thorigny-sur-Marne, volgt vanaf 1974 de stripcursus van Eddy Paape aan de kunstacademie van Sint-Gillis en bij Claude Renard op Saint-Luc.

Onder het tijdelijke pseudoniem "Philibert" levert hij de eerste proeven van zijn kunnen in "Le 9e rêve" in 1979, een bloemlezing van het beste werk van de leden van Atelier R. Daarna werkt hij samen met vriend en studiegenoot Antonio Cossu voor het blad Aïe! en voor SPATIAL.

Het blad ROBBEDOES plaatst in 1981 zijn "Koffiekleurtje"(naar een scenario van Antoine Andrieu), daarna "Winter 51" en "Zomer 60"(scenario's van Andreas), de trilogie van "De P.I. van Hollywood" naar plots van Francois Rivière en José-Louis Bocquet, "Het oog van de jager" met Philippe Foerster, "De dame, de zwaan en de schaduw" met Dominique David.

In 1991 illustreert hij een scenario van Tome ("De weg naar Selma") voor de collectie Vrije Vlucht en presenteert daar twee jaar later zijn eerste werkstuk als tekenaar én scenarist: "Halona".

Daarnaast werkt Berthet met zijn vriend Cossu mee aan de vier delen van "De ideeën-dealer" bij Glénat, een bijzondere mengeling van twee verschillende stijlen die tot een oreigineel resultaat leidt.

In 1994 stelt hij zijn tekenstijl (klare lijn, ingenieuze kadreringen en belichtingen) in dienst van de scenario's van Yann voor de serie "Pin-up" bij Dargaud, een geromantiseerde weergave van het universum van Betty Page, de koningin van de pikante foto's uit de jaren 40-50. Een heerlijk nostalgische reeks, die in eerste instantie bedoeld is als eerbetoon aan Milton Caniff en zijn strip "Male Call", die de G.I."s tijdens de oorlog moest vermaken.

Als perfectionist die altijd nieuwe wegen zoekt, heeft Berthet ook voor uitgever Delcourt in 1996 een westernstrip getekend ("Prairiehonden"), naar een idee van zijn vriend Foerster.

De trilogie "de P.I. van Hollywood" en de paar novellen die aan dit personage zijn gewijd, vormen onderdeel van een integrale uitgave in de collectie Spotlight (Dupuis) in 1999.