Bailly © Chloe Vollmer-Lo

Biografie

De ouders van Pierre Bailly, oorspronkelijk afkomstig uit Marche-en-Flamme, zijn ontwikkelingswerkers en plannen zijn geboorte in Algiers in 1970. Later, in hart en nieren Luikenaar geworden, verruilt hij zijn wetenschappelijke studie zonder veel spijt voor de stripopleiding van Pierre Pourbaix en Marc Sevrin van het instituut Saint-Luc in Brussel. Daar sluit hij vriendschap met een andere bewoner van de "Cité Ardente" (Luik), Vincent Mathy, die zijn penselen in een aangrenzend lokaal hanteert.

Bailly vervolgt zijn studie aan La Cambre en publiceert zijn eerste strip bij een onafhankelijke uitgever ("Anguille crue" bij Éditions Rêve-en-Bulles in 1993). Daarna maakt hij op een door de Luikse FNAC georganiseerde wedstrijd kennis met Denis Lapière.

Met deze scenarist verzorgt hij een kort optreden in SPIROU/ROBBEDOES, in 1994, met "La Baleine de Gaana". Vervolgens maken ze voor Dargaud, in 1996, "Het seizoen van de palingen"...

Zijn persoonlijke voorkeur ligt echter bij vrolijker werk voor kinderen. Denis Lapière legt hem dan "Ludo" voor. Bailly maakt zich het personage en diens "reële" universum direct eigen. Hij vraagt zijn vriend Mathy om inspecteur "Castar" in diens virtuele wereld, van een strip in een strip, gestalte te geven. De opzet is om de dagelijkse avonturen van een jongetje tegenover die van zijn stripidool te stellen, wiens avonturen in het fictieve CASTAR-MAGAZINE hij verslindt.

In 1997 leveren ze hun eerste "Een stukje straat" in SPIROU/ROBBEDOES af en het montere trio brengt zelfs, naar aanleiding van de tweede episode, in de zomer van het jaar daarop als bijlage in hart van het blad SPIROU (enkel in het Frans) negen afleveringen van CASTAR-MAGAZINE, waarin ze zich met enkele kameraden naar hartelust overgeven aan staaltjes avantgarde-tekenen. Vanaf dat moment beleeft Ludo elk jaar een nieuw avontuur.